На 1 октомври по връзката с Гърция ще потекат търговски количества

...
На 1 октомври по връзката с Гърция ще потекат търговски количества
Коментари Харесай

Газ по връзката с Гърция ще потече на 1 октомври

На 1 октомври по връзката с Гърция ще потекат търговски количества природен газ. Това заяви пред кореспонденти в град Ветово, област Русе, служебният енергиен министър Росен Христов. В момента се вършат проби на тръбата, като всичко върви по проект, увери Христов.

Той изясни, че се правят тестове както на самия тръбопорвод, по този начин и на системата за ръководство.  " Крайният резултат ще бъде водопровод, който безвредно да транспортира нужните количества газ. Капацитетът му ще обезпечи на България пълната опция да получава газ от Азербайджан, който по контракт е 1 милиарда куб. м за година и се подава отмерено през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна значимост, защото получавайки газ по този водопровод по контракт, получаваме много по-оптимална цена ", сподели министърът. По думите му това е едно от главните преимущества на тази мрежа, като има опция да се обезпечава газ освен за България, само че и за прилежащите страни. 

По мотив на разисквания таван на цената на газа от Русия Христов разяснява, че все още няма съответни условия на Европейския съюз. " Очакваме от Европейската комисия съответното предложение с съответните числа. За момента такова публично не сме получили ", разясни енергийният министър. И акцентира, че неговото предпочитание е " Булгаргаз " да стартира да действа като обикновено комерсиално сдружение. 

Министърът успокои, че не се чака режим на тока в България.  " България разполага с нужното поръчителство. Енергийната система е тествана и е в положително положение. Извършват се и са осъществени всички нужни ремонтни действия, с цел да обезпечим естествена работа на енергийните мощности ", посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР